Jdi na obsah Jdi na menu
 


Celé Česko čte dětem

Máme rádi knihy

Naše společné čtení

        V letošním roce jsme se jako škola přihlásili do celorepublikového projektu Celé Česko čte dětem. Dnešní doba je uspěchaná, plná počítačů, internetových informací a zdá se, že děti vyrůstají v jazykově chudé prostředí. Rodiče si s nimi málo povídají a nečtou jim. Většina z nich se hodně dívá na televizi, následkem toho je špatná slovní zásoba a malá znalost jazyka.

       Tento projekt se snaží připomenout všem dospělým, jaké to bylo, když byli ještě malí. Vzít do ruky oblíbenou knihu, posadit si své děti na klín a společně si číst.

         V rámci tohoto projektu k nám do školy zavítal starosta města Varnsdorf pan Martin Louka a vedoucí školského odboru paní Ladislava Ondráčková. Každý z nich přečetl dětem svůj úryvek z knihy E. Petišky Martínkova čítanka. Děti pozorně poslouchaly, aby poté odpověděly na připravené otázky. Za správnou odpověď si vysloužily sladkou odměnu. Bylo to příjemné setkání, které si rádi zopakujeme v příštím školním roce.

         Čteme i samostatně v jednotlivých třídách. Mladším dětem čtou jejich paní učitelky, starší žáci už zvládají své čtení sami. Například žáci 3. a 4. třídy přečetli, společně s paní učitelkou, celou sérii Letopisy Narnie od spisovatele C. S. Lewise.

        Společné čtení si užíváme, děti se zklidnily a na své čtecí chvilky se velmi těší.